Bademin Ağaç Özellikleri
Ağaç: 6-8 m. boylanır. Bazı hâllerde ağaçların yüksekliği 12 m’ye kadar boylanabilir. Yıllık dallar üzerindeki tüm tomurcuklar aynı mevsimde büyür ve ikinci dalların meydana gelmesi hâlinde ağaç yayvan olur.
Yıllık sürgünler üzerindeki tomurcukların sürmemesi hâlinde ise ağaç dik büyür (Teksas çeşidi gibi).
Badem ağaçları ortalama olarak 50 yıl kadar yaşar. 100 yaşına kadar yaşayan ağaçlara da rastlamak mümkündür.
- Kök: Kazık kök tipindedir. Saçak kök az olduğundan fidanlar yer değiştirme sırasında çok kayıplar verir.
- Yapraklar: Çeşitlere göre iri, orta iri ve küçüktür. Yaprağın bulunduğu dal ve çevre koşulları bunu etkiler. Renk açık ve koyu yeşil arasında değişir. Yaprağın
kenarları dişlidir.
- Tomurcuklar: Çiçek tomurcukları, farklı yaştaki dallarla bunlar üzerindeki 2-13 cm uzunluğundaki buket denilen kısa meyve
dalcıklarında bulunur.
Badem Çeşitleri(Kabuk Özelliklerine Göre)
BADEM FİDANLARIMIZ (EN ÇOK BİLENEN VE SATIŞTAKİ)
- Ferraduel badem fidanı,
- Ferragnes Badem fidanı,
- Nonpariel Badem Fidanı,
- Teksas Badem Fidanı,
- Tuono Badem fidanı.
Badem Çeşitleri Kabuk Sertliklerine Göre El Bademi, Diş Bademi, Sert Badem ve Taş Bademi Olarak Gruplandırılmaktadır.
·El bademi : Bu gruba giren çeşitlerde kabuk, el ile kolayca kırılabilmektedir. El bademlerinde randıman oldukça yüksektir. El bademlerinin muhafazası, ince kabuklu olmalarından dolayı uzun süreli olamamaktadır.
·Diş bademi : Bu grupta yer alan bademler, diş ile kolayca kırılırken el ile zor kırılırlar. Muhafazaları el bademlerine göre daha kolaydır. İç randımanları yüksektir.
·Sert bademler : Çekiçle kolay, diş ile zor kırılırlar. Randımanı yüksektir.
·Taş bademler : Bu gruba giren bademlerde kabuk ancak çekiçle kırılabilmektedir. Bademler, tat durumlarına göre de tatlı ve acı badem olarak 2 gruba ayrılmaktadır:
·Acı Bademler : Siyanidrik asit içerdikleri için zehirlidirler ve badem yağı çıkarmak amacıyla kullanılırlar.
·Tatlı Bademler : 28–48° güney enlemlerdeki elverişli bölgelerde yaygın olarak yetiştirilir ve bazı yörelerde şeftaliyle melezlenir. Badem, çiçeklenmeden önce kış koşullarına şeftali kadar dayanıklı olmakla birlikte kuzey yarımkürede genellikle daha erken (ocak sonu ile nisan başı arasında) çiçeklenir. Bu nedenle çiçeklenme döneminde don olaylarına rastlanabilecek yerlerde badem yetiştirmek pek uygun değildir.
Badem Fidanı Fiyatları ve Siparişi
Badem fidanlarımız tüplü ve açık köklü olarak satışta olup satışlarımız yılın 12 ayı sürmektedir. Firmamızdan çok uygun fiyatlara badem fidanı sipariş verebilir badem bahçenizi Fatih Fidancılık güvencesi ile kurabilirsiniz…