Aşılı Ceviz Fidanı Çeşitleri
Ülkemiz Dünya’da, coğrafi ve iklimsel özellikler bakımından verimli ceviz yetiştiriciliği yapılabilecek avantajlı ülkelerden birisidir. Anadolu’nun her bölgesinde çok yaşlı ağaçların bulunması aslında bunun bir kanıtıdır. Bu kapsamda yapılan araştırmalar ışığında son 20 yıldır ülkemizin değişik bölgelerinde aşılı fidan kullanılarak ceviz bahçeleri kurulmuş ve başarılı sonuçlar
Bu 20 yıllık süreçte elde edilen önemli bilgilerden biri de, bahçe oluştururken dikim yapacağımız uygun ceviz fidanının seçimidir. Ceviz fidanı çeşidinin dikim bölgemizin iklim koşullarına uygunluğu önem arz etmektedir.
Ülkemizdeki resmi kurumların bu konudaki çalışmaları durmaksızın devam etmektedir. Tespit edilen ceviz çeşitlerinin üretimi, gerek kurumlarca gerekse de özel teşebbüsler tarafından sertifika verilmek suretiyle yapılmaktadır.
Yerli ceviz çeşitleri dediğimiz Yalova, Şebin, Bilecik, Kaman türleri ülkemizdeki üniversite ve tarımsal geliştirme kurumlarında yapılan araştırmalar sonucunda ortaya çıkarılmıştır. Bu ceviz çeşitlerinin son 20 yıldır ismine uygun olarak değişik bölgelere dikimi yapılmaktadır.
Ceviz yetiştiriciliğinin geliştirilmesi kapsamında yurtdışında da araştırmalar yapılmış ve ülkemize uygun olduğu değerlendirilen ceviz çeşitlerinin anaçları ithal edilmiştir. Yapılan deneme çalışmalarından sonra ülkemize uygun olduğu ve üstün verim elde edilebilen yabancı ceviz fidanı çeşitleri de üretilmeye başlanmıştır.
Son 10 yıldır dikimi yapılan Chandler ceviz, Pedro ceviz, Fernor ceviz ve tozlayıcı çeşit olan Franquette ve Fernette ceviz çeşitleri kendini ispatlamış, yatırmcı ve çiftçilerimizce tercih sebebi olmuşlardır.
Fatih Fidancılık olarak yukarıdaki yerli ve yabancı ceviz fidanı çeşitlerinin sertifikalı olarak üretimini yapmaktayız
Fatih Fidancılık olarak ana ilkemiz; gerekli bilgi desteğiyle ismine doğru, sağlıklı ve bölgenize uygun ceviz fidanlarını sizlere ulaştırmaktadır.
Aşılı Ceviz Fidanı Çeşitleri (Yabancı Tür)
Chandler (Çetnır) Ceviz
Üstün verimli Amerikan çeşididir. 1000-1100 metre rakıma (denizden yükseklik) kadar dikilebilir. Sık dikime uygundur. İlkbahar donlarından etkilenmez. Genç yaşlarında ciddi verim alınabilen bir çeşittir. Tozlayıcısı Franquette’dir.
Fernor Ceviz
Fransız orjinlidir. 1700-1800 metre rakıma kadar dikilebilir. İlkbahar ve Sonbahar erken donlarından etkilenmez. Sık dikime uygundur. Soğuk iklim cevizi de denilmektedir. Tozlayıcısı Franquette ve Fernettedir
Pedro Ceviz
Fransız orjinlidir. Soğuklanma süresi kısadır. Rakımı düşük ve ılıman iklimli bölgelerden 1000 metre rakıma kadar olan bölgelere dikilebilir. Sık dikime uygundur. Sert budamayı sever. Kendi kendini tozlayabilir.
Franquette Ceviz
Fransız orjinlidir. Genellikle Chandler, Fernor ve Pedro ceviz çeşitleri için tozlayıcı fidan olarak dikilir. Dikilecek (20) adet ana türe (1) adet olarak dikilmelidir. Dikine ve kuvvetli gelişen bir ceviz ağacıdır.
Yerli Tür Aşılı Ceviz Fidanı Çeşitleri
Şebin Ceviz
Kıyı bölgeleri hariç tüm bölgelerde dikilebilir. Sık dallı olup yayvan bir gelişme gösterir. 10’ar metre aralıklarla dikilmelidir. Tozlayıcısı Bilecik cevizidir.
Bilecik Ceviz
Kıyı bölgeleri hariç tüm bölgelerde dikilebilir. İlkbahar geç donlarından etkilenmez. 10’ar metre aralıklarla dikilir. Tozlayıcıları Şebin ve Yalova-3 cevizleridir.
Yalova Ceviz
Kıyı bölgeleri ile karasal bölgelerde dikilebilen çeşitleri mevcuttur. Dik ve yayvan dallı bir çeşittir. 10’ar metre aralıklarla dikilir. Yalova 1, 3 ve 4 çeşitleri mevcuttur.
Kaman-1 Cevizi
Kıyı bölgeler hariç tüm bölgelere dikilebilir. İlkbahar geç donlarından etkilenmez. Dik ve yayvan büyür. 10’ar metre aralıklarla dikilir. Tozlayıcıları Bilecik ve Şebin cevizleridir.